Péče o zuby v předškolním věku
15.11.2021
Jak vypadají mléčné zuby?
5.12.2021

Není zub jako zub

Už dítě si snadno všimne, že zuby nejsou všechny jeden jako druhý. Základní dělení chupu je podle středové dělicí čáry na pravou a levou polovinu a samozřejmě také na zuby horní a dolní. Podle tvaru a funkce pak zuby dále dělíme na řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky.

Přední dva zuby nahoře a dva dole se nazývají řezáky a mají jen jediný kořen. Slouží k „odřezávání“ potravy a v našem chrupu mají také estetický význam, protože jsou nejvíce vidět. Po obou stranách řezáků najdeme po jednom špičáku, což jsou zuby s hrotem. Jejich funkcí je trhání potravy, která se nedá tak snadno ukousnout. Vzpomeňte si na šelmy, které mají právě špičáky výrazně prodloužené.

Za špičáky následuje po dvou třenových zubech, dohromady jich máme osm. Mají dva výstupky, na vnitřní a vnější straně zubu. Zbytek chrupu tvoří po třech stoličkách na každé straně, ačkoli ty zadní, tzv.“osmičky“ nemusí být prořezány. Stoličky jsou ukotveny v dolní čelisti dvěma, v horní pak třemi kořeny a spolu s třenovými zuby tvoří postranní část chrupu. Tuto oblast používáme k rozmělňování soust a také nám působí asi nejvíce potíží, pokud se některý zub zkazí nebo roste křivě. V takovém případě je třeba vždy ihned vyhledat stomatologa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram